Project Overview

In 2012, the ACORN consortium were awarded the contract to build a new £237m Alder Hey Children's Hospital in Springfield Park, adjacent to the old, crumbling victorian buildings.

Amongst many state-of-the-art energy-saving facilities, the new building features a DALI lighting control system designed and installed by Crown House Technologies, a division of Laing O'Rouke.

Baulogic were delighted to be appointed to commission the lighting control system in the Outpatients Department, on the basis of our intimate knowledge of the WAGO DALI lighting control platform.

Scope

The new hospital has a floor area of 60,000m2 and 270 beds, including 48 critical care beds. Baulogic were appointed to commission the DALI lighting control system within the Outpatient's Department.

The installation makes full use of WAGO's DALI multi-master control modules. The entire lighting control system, including all light fittings, emergency light fittings, passive infrared sensors and light switches are implemented in DALI.

Baulogic were responsible for digitally addressing each installed device and configuring them to operate in groups. All corridors have automatic presence detection. Most rooms have dimmable lights operated from light switches, with absence detection implemented in some offices. The opthalmology consulting room have scene based lighting. Energy-saving daylight compensation is implemented in rooms with windows. The control system automatically turns the lights off as the cleaners leave in the evening, ensuring that energy isn't wasted overnight. The system performs automatic function and duration tests of all emergency light fittings.

The new hospital will have a floor area of 60,000m2 and will have 270 beds, including 48 critical care beds for patients in ICU, HDU and Burns. There will be six standard wards with 32 beds. Each ward will have two four bed bays and 24 single rooms on each ward. That means the majority of children will have their own room with en-suite facilities, improving patient and family privacy and dignity. The unique design will also ensure that the majority of bedrooms have park views and patients will have easy access to play areas on and outside their ward. There will also be 16 operating theatres, four for day-case surgery and 12 inpatient theatres. The new development will also include a multi-storey car park with 1200 spaces, 200 more than the previous site.

After Completion

The new hospital opened on 1st October 2015 when the first patients were moved from the old site just across the road. The outpatients department opened the following week. Since then the DALI system has been keeping the lights on, whilst maximising energy savings by dimming the lights when it is bright outside and ensuring that they turn off when the last person leaves the department in the evening.